Mederburkoló Elemek

Alkalmazási terület

A mederburkoló elemcsalád belterületi és külterületi felszíni csapadékvíz elvezető árkok és ipari- mezőgazdasági üzemű vízcsatornák burkolására szolgál. Felhasználásával már igen kis lejtésnél is jó vízszállító képesség érhető el. Dombvidéki alkalmazása esetében pedig az árokburkolat megvéd a kimosódástól. Fenntartása is egyszerű, mert azokban a növényzet nem telepszik meg, a leülepedett iszap pedig az árokfenékről könnyen eltávolítható.

Az árokfenék nagyobb egységet képező elemekkel való burkolása több szempontból is előnyös. A kivitelezés gyorsabb, mint a hagyományos árokburkoló lapokkal, lényegesen kevesebb az építési hézag, kisebb a növényzet betelepedésének és az elemek elmozdulásának a veszélye, valamint esztétikus képet ad.

Gépkocsi áthajtóknál az „U” jelű mederburkoló lefedhető a megrendelői- és teherbírási igényeknek megfelelően B-125KN, C-250KN, illetve D-400KN terhelésre méretezett vasbeton fedlappal.

Az elemek üzemszerűen lehetnek vízzel teljesen- vagy részben fedettek, esetleg vízfedettség nélküliek. A vízzel való fedettség esetén a légköri hatások eléggé döntő jelentőségűek, mivel a burkolat anyagának dilatációs mozgását befolyásolja.

A csapadék amennyiben a mederburkoló elemek alá jut, fellazítja az altalajt, egyenlőtlen süllyedést, ezzel a burkolat elmozdulását okozhatja. A felázott talaj duzzadhat, téli időszakokban pedig elősegíti a jéglencsék képződését.

Beépítés

Az elemek egymáshoz csuklós mozgást biztosító horonnyal illeszkednek. Az elemek csatlakozása szárazon vagy habarcskiöntéssel egyaránt kialakítható. A földkiemelés és a talajtömörítés után minősített ágyazatra kell az elemeket helyezni. Végleges elhelyezésük után az oldalfal mögötti földvisszatöltés következik.

A vasbeton fedlapot a mederburkoló elemre friss habarcságyba kell helyezni.
A beépítés során amennyiben síkeltérés, vagy szögeltérés van, azt úgy kell kialakítani, hogy az előre meghatározott vízhozam ne változzon. Csak ép, sérülésmentes betonelemek építhetőek be. A kitűzés és lejtésképzés mindig az előírt terv alapján történjen.

 Karbantartás:

A beépített elemeket bizonyos időközönként, de legalább félévente ellenőrizni kell. Az ellenőrzés során meg kell vizsgálni, hogy az elemek egymáshoz képest elmozdultak-e, felületükön kimosódás, vagy egyéb más felületi hiba jelentkezett-e. Amennyiben bármilyen jelegű hibát tapasztalunk, azt mihamarabb ki kell javítani. A mederfenék alján felgyülemlett hordalékot rendszeresen el kell távolítani. Az elemek utólagos felületvédelme nem szükséges.

Elérhetőség:

Nagy Gábor

Termelési Igazgató

Tel: +36 70/452 78 39

E-mail:

 

Első Beton Ipari, kereskedelmi és szolgáltató Kft.
  • 6728 Szeged Vásár utca 1-3.
  • (62) 549-510
  • (62) 549-511
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly.Update my browser now

×