24 jan. 2022 Első Beton tippek télre: így tároljuk az építőanyagot a hidegben

Fagyveszélyesek, tűzveszélyesek, robbanékonyak és gyúlékonyak is lehetnek az építőanyagok; nem árt tisztázni, melyiket, hogyan tároljuk. A megbontott kiszerelések kapcsán az ismert mondatot- „jó lesz az még valamire”- is érdemes felülvizsgálni – főleg télen. Ebben segít az Első Beton.

Az, hogy melyik építőanyaggal szemben ajánlott a fokozott óvatosság, az alapvető jellemzőitől függ.

Melyik káros az egészségre?

Léteznek éghető és nem éghető anyagok, illetve savtartalmú, maró hatású anyagok. A tűzveszélyes és savtartalmú termékeket jól elkülönítve tároljuk. Tűzveszélyes termékek például a hígítók és a festékek.

Savtartalmú szerek lehetnek a salétrom eltávolítók, fugatisztítók, olajfolt eltávolítók. Ezek közvetlen környezetében szigorúan tilos a nyílt láng használata és a dohányzás. Az ilyen és hasonló termékek használatához javasolt a védőruházat viselése, mert a gyúlékony, illetve maró hatású szerek ingerlik a bőrt, a szemet és a légzőszerveket. Szennyvízbe önteni valamennyit szigorúan tilos!

Hogyan tároljuk a zsákos árut?

 1. A legtöbb zsákos anyagot – cement és egyéb kötőanyagok- nem ajánlott a szabad ég alatt tárolni – főleg az eső és a fagy teszi ezeket használhatatlanná, de a hőmérséklet-ingadozás sem tesz jót.
 2. Kizárólag olyan helyre tegyük a zsákos árut, a tűz-és robbanás veszélyes vagy savtartalmú termékeket, hogy azokat kisgyermek ne érje el. A baleset könnyen megtörténhet, ha a gyermek játék közben hozzáfér az építőanyaghoz a kertben, tárolóban vagy a garázsban
 3. Tegyük raklapra száraz, huzatmentes helyen, de ne közvetlenül a falhoz vagy a földre. Célszerű raklapon tárolni, amennyiben nincs raklapunk, akkor deszkára kell helyezni vagy téglát kell alátenni, így nem érintkezik a talajjal.
 4. A zsákok minden oldalát takarjuk le fóliával. Ez azért szükséges, mert ezek az anyagok kiváló nedvszívók, így a pára vagy a reggeli harmat is tönkre teheti az egész rakományt.
 5. A tűző nap sem tesz jót ezeknek az építőipari termékeknek, legalábbis akkor, ha ez hosszútávon fennáll. Természetesen kis időre kitehetjük a szabadba, de ez ne legyen több néhány napnál. Addig takarjuk le fóliával és utána feltétlenül helyezzük el őket egy zárt helyiségbe!
 6. Célszerű havonta 1-2 alkalommal megforgatni a zsákokat, hogy ne álljon össze bennük az anyag, mert akkor használhatatlanná válik.

Hogyan ellenőrizzük, hogy jó-e még a termék?

A tavaszi építkezési munkakedvet gyorsan lelohasztja a téli hónapok alatt használhatatlanná vált zsákos termék, ezért havonta vizsgáljuk meg.

Nyomkodjuk meg a zsákot! Ha puhának érezzük a beltartalmát, akkor gond nélkül felhasználható. Amennyiben megkeményedett az anyag, akkor nagy eséllyel tönkrement, így az már nem jó semmire. Mehet a kukába, mondván, ez bizony megdöglött!

Mi legyen a maradék, felbontott zsákos áruval?

Gyakran a munkálatok kezdeténél jóval korábban, akár hónapokkal előbb is megvesszük az építkezéshez szükséges zsákos anyagot. Ez nem baj, ha megfogadjuk az alábbi tippeket:

 1. Ha előzetesen kiszámoljuk, nagyjából mennyi anyagra lesz szükség, tetemes mennyiség biztosan nem marad a nyakunkon.
 2. Gondoskodjunk a helyes tárolásról, és járjunk el a fent leírtak alapján. Ha ezeket szem előtt tartjuk, a zsákos áru – cement, falazó habarcs, csemperagasztó, fuga, mész, szárazbeton, vakolat, ragasztótapasz – hosszú ideig megőrzi a minőségét, így a későbbiekben is felhasználhatjuk.
 3. Van olyan forgalmazó, például az Első Beton Kft. is – aki számla ellenében visszavásárolja a fel nem használt, bontatlan kiszerelésű építőanyagot, de csak akkor, ha kifogástalan állapotban van a termék.
Első Beton Ipari, kereskedelmi és szolgáltató Kft.
 • 6728 Szeged Vásár utca 1-3.
 • (62) 549-510
 • (62) 549-511
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly.Update my browser now

×