01 feb. 2018 Elemek sokasága az Első Beton Kft.-től

Egyedi elemek sokaságát gyártotta le és építette be cégünk, az Első Beton Kft. az ország legmodernebb judóközpontjához – erről is írt az Octogon magazin a 2017/8. számában. Mutatjuk a cikket!

Cegléden, a Malomtó-széli sporttelepen épült meg a Közép-magyarországi Judo Központ új csarnoképülete, amelyet 2017 februárjában adtak át. A közel 300 férőhelyes modern sportcsarnok nemzetközi versenyekre is alkalmas, de a régió cselgáncsosai mellett a helyi iskolákat is kiszolgálja. Az 1650 négyzetméteren megvalósult beruházás az ország legmodernebb cselgáncsközpontja, melynek megépítésében az Első Beton Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. alvállalkozó kivitelezőként vett részt.

A földszintes épület 4 küzdőteret, ehhez csatlakozó nézőteret, konditermet, wellnessrészleget, öltözőket, valamint egyetlen, három használati módban működtethető előcsarnokot foglal magában.

Tartószerkezete előregyártott vasbetonváz, homlokzat-hőszigetelt szendvicspanel, tetőszerkezete trapézlemez fedéses, és az öltözőblokk nagy részén az előregyártott vasbetonváz monolit vasbeton födémmel egészül ki. A kiszolgáló területen és előcsarnokban a vasbeton gerendák közé befogott acél-szelvények adják meg a tető törésvonalait. Az épület két rövid oldalán vasbeton fal merevíti a szerkezetet. A bejárat és a főhomlokzat felőli konzolos előtető pedig vasbeton tartó- és kiegészítő acél-szerkezet kombinációja.

Mivel a lágyvasalású tartószerkezet monolitikus megépítése lényegesen több időt vett volna igénybe, így a tervezők az előregyártott vasbeton vázszerkezet mellett döntöttek. A gyártmánytervezés megkönnyítése érdekében az épület 3D-ben is elkészült, ami az egyedi, tört vonalú kialakítása miatt nem volt rutinfeladat. A generáltervező által megadott adatok alapján a gyártmánytervek elkészítését szintén cégünk végezte el.

Az épületet meghatározó tört síkos geometriájú tetőt részben vasbeton gerendákkal, részben monolit vasbeton lemezzel alakítottuk ki. A vasbeton elemek – 39 darab pillér, 44 darab gerenda, illetve szelemen, 52 darab talpgerenda és 20 darab lábazati panel – gyártását és az építési helyszínen való elhelyezését, beépítését is elvégeztük. Az egyedi elemek sokasága miatt számos sablont, és különböző vasalási armatúrát használtunk. A közel 160 darab elemből álló épületben 122 darab, különböző műszaki paraméterekkel rendelkező elemet gyártottunk le. Az alapozás nem a hagyományos, előregyártott vasbeton kehelynyakas kialakítás szerint történt, hanem monolit gerendarácsot használtunk, ebből speciális tőcsavarok álltak ki, amelyek a pilléreket fogadták. A szerelést nehezítette, hogy az autódaru csak a küzdőtérre tudott beállni, innen kellett beemelni a több tonnás elemeket. A daru és a szállítójárművek munkaterületre történő behajtásának biztosítása miatt az utolsó pillért a szerelés végén lehetett csak beépíteni.

A helyszíni munkák során – ezek közel 3 hetet vettek igénybe – nagyfokú logisztikai fegyelemre volt szükségünk, mivel az egyedi gyártású elemek nem voltak felcserélhetőek. Az előregyártott tetőszerkezet egyenként 22 méter hosszúságú és 12 tonna súlyú elemből áll, valamennyi gépészeti áttörésekkel könnyítve. Az épület főbejárati részén szintén előregyártott, kör keresztmetszetű pilléreket építettünk be, amelyek speciális, egyszer használatos sablonnal készültek, különlegesség, hogy ezeket az elemeket állítva kellett legyártani. Az Első Beton Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. mindezen feladatokat magas szakmai hozzáértéssel és precizitással végezte el a szűkös határidők betartása mellett.
Első Beton Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

6728 Szeged, Dorozsmai út 5-7.

Tel.: (+36-62) 549 510

Fax: (+36-62) 549 511

E-mail: elsobeton@elsobeton.hu

Web: www.elsobeton.hu

Első Beton Ipari, kereskedelmi és szolgáltató Kft.
  • 6728 Szeged Vásár utca 1-3.
  • (62) 549-510
  • (62) 549-511
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly.Update my browser now

×